Pages

Saturday, June 20, 2015

Puding trifle


Juadah pencuci mulut. Ringkas tapi sedap tambah2 kalau sejuk...

Puding trifle

Bahan2
Kek gulung (selalunya saya guna perisa kopi atau coklat)Potong lebih kurang seinci tebal dan susun dalam bekas.Basahkan sedikit dengan jus/air dari buah-buahan campuran.


Untuk Kastard
3 sb tepung kastard
1 liter susu segar + air (kalau suka lemak guna susu sepenuhnya)
3 sb gula (boleh lebihkan kalau suka manis)
secubit garam
-------
Masak hingga likat/berkilat. Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak hangus.Tuangkan ke dalam bekas yang mengandungi kek tadi.

1 tin buah-buahan campuran/laici/longan
-----
Toskan airnya dan tabur buah di atas kastard.

Untuk jelly
2 kotak kristal jelly 
800 ml air
------
Masak ikut arahan dikotak. Tuang di atas buah2 campuran. Sejukkan sebelum dimakan untuk lebih nikmat....heheheh

No comments:

Post a Comment