Pages

Friday, April 3, 2015

Bubur jagung nangka madu


Lepas kenyang makan nasi daging pekene bubur jagung nangka pulak.... saya ni peminat bubur jagung dan suka makan nangka. Cuma nangka tu tak tahan makan mentah...dah dimasak camni ok skit....tu la terhasilnya resepi ni....kombinasi makanan kegemaran saya...

resepi bubur jagung nangka madu

3 tongkol jagung - hiris isinya
6 ulas nangka madu - potong kecil
4 cawan santan dari sebiji kelapa
1/4 cawan sagu - basuh dan tos
Gula dan garam secukup rasa
2 cawan air

rebus jagung dengan air. Masukkan gula putih dan gula merah (jika suka). Masak hingga gula hancur dan air berkurangan. Masukkan santan dan sagu. Masak hingga sagu jernih. Kacau selalu suoayavtak pecah minyak. Masukkan garam dan nangka. Masak selama 2 - 3 minit sebelum tutup api.

No comments:

Post a Comment