Pages

Thursday, January 22, 2015

Ikan tuna masak lemak tumis


Ini menu pilihan ummi utk makan tengahari nanti. Ikan tuna ni abang ipar bawak dari mukah aritu. Kat sana murah ikan2 besar.....tenggiri, tuna.....ikan terubuk fresh pun murah.....dua tahun lepas masa outstation ke sana, saya beli 30 kg ikan bawak balik semenanjung.......


Resepi ikan tuna masak lemak tumis

1 kg ikan dipotong ikut suka - cuci bersih dan rendam dalam air asam jawa seketika.
2 biji tomato belah 2
4 biji cili hijau belah 2
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa

bahan tumis

8 biji cili kering (rendam air panas, kisar)
*5 ulas bawang merah
*5 ulas bawang putih
*2 inci halia
seketul kunyit hidup tumbuk lumat
2 batang serai - ketuk
Minyak untuk menumis

Cara2nya

Tumbuk kasar *. Tumis hingga naik bau. Masukkan cili dan bahan2 tumis lain. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan santan dan ikan dan asam gelugur. Kacau sebati semua bahan. Masak hingga mendidih dan ikan masak. Kacau sesekali. Tambah garam dan tomato dan cili hijau. Biarkan selama seminit sebelum tutup api.



No comments:

Post a Comment