Pages

Tuesday, November 18, 2014

Sambal belacan ala thai

Sambal ni saya buat lebih....boleh simpan dalam peti sejuk, esok lusa tak perlu buat sambal lagi...saya guna blender jer jadi nampak hancur sikit sambalnya. 


10 - 15 biji cili padi
3 cm/ 1 sb belacan (bakar)
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji tomato
1/2 sk gula
1 sk sos ikan (nampla)
1 biji limau nipis

Tumbuk lumat semua bahan kecuali limau dan nampla
Masukkan ke dlm mangkuk kecil dan gaulkan limau dan nampla.


Ini lah hasil dari ladang sekangkang kera....cili padi dan pucuk ubi...


Belacan ni nak senang kerja saya akan bakar dua tiga keping sekali gus sampai betul2 kering...hancurkan dan simpan dalam bekas. Nak guna terus sudukan ajer....tak susah nak membakar belacan tiap kali nak guna.......

No comments:

Post a Comment