Pages

Sunday, October 19, 2014

Resepi keema

Resepi 1 dan 2 ni hampir sama. Saya banyak merujuk kepada resepi 1 dengan menambah rempah kari. Green peas tu saya ganti dengan kacang kuda sebab green peas dah habis masak ayam aritu. 



Resepi ni berasal dari india dan pakistan dan sangat femes kat restoran2 di sana, dihidangkan demgan roti nan, capati atau roti canai. Biasanya menggunakan daging kambing....

Bila makan keema ni teringat la kedai makan pakistan ke bangladesh kat madinah....sanggup tu jalan jauh untuk makan keema, kari kambing dengan roti....sedap sangat....


resepi 1

Sailusfood.com.

Keema Matar Recipe

Keema means minced meat and called as ground meat in North America. Matar means the green peas. 

Ingredients

Minced meat (keema) -
1/2 kg, washed and drained
Onions - 2, finely chopped
Tomatoes - 2, finely chopped
Green peas - 1/2 cup (saya letak kacang kuda)
Ginger garlic paste - 1/2 tbsp
Green cardamom - 2 (tambah 1 lagi)
Black cardamom - 1 (tak letak)
Bay leaf - 1 
Cinnamon stick - 1" 
Cloves - 3 
Green chilies - 3, slit length wise (tak letak)
Turmeric powder - ½ tsp 
Cumin powder - 1/4 tsp 
Coriander powder - 1/2 tbsp 
Red chili powder - 1 tsp 
Yogurt - 1/4 cup, mixed to a smooth paste (curd) 
Garam masala pwd (1 elaichi, 2 cloves, 1/2" cinnamon stick, 2 black pepper corns) 
Salt to taste 
Cooking oil - 2 tbsps 
Ghee - 1 tbsp (tak letak)
Coriander leaves for garnish

Method

Heat oil and ghee in a pressure cooker, add green cardamom, black cardamom, cinnamon stick, cloves and bay leaf and allow to sizzle. Add green chilies and chopped onions and saute till the onions turn transparent, approx 5 tms. 

Add the ginger garlic paste and saute for 3 mts. Add the minced meat and turmeric pwd and cook on high without lid for 4-5 mts. Stir in between. Reduce flame and cook for 5 mts. 

Add the red chili powder, coriander powder, cumin powder and salt and mix well. Add the chopped tomatoes and cook for 3-4 mts on medium flame. Add a 1 1/2 cups of water and yogurt and place lid and pressure cook up to 3 whistles or until the meat is almost cooked. Turn off heat. 

Allow the pressure to come down. Open lid and add the fresh green peas. If you want more gravy, add a little more water at this stage. Cook with lid on low flame for 10 mts or till you get the desired gravy consistency. Add garam masala pwd and mix. 

Turn off heat and remove to a serving bowl. Garnish with fresh coriander leaves and serve hot with rotis, pulao or white steamed rice. 

Tips If not using a pressure cooker, 

add 2 cups of water, place lid and cook over medium flame. 
Tomato puree can be added instead of chopped tomatoes. Potatoes can be added too. 
Add them after the tomatoes are cooked and before adding water.


Dah masak...besok pagi panaskan ajer....♡♡♡
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Resepi 2

Resepi ni dikongsi oleh salah seorang ahli group masakan yang saya join....katanya resepi dari suaminya orang pakistan.....kalau tak nak pening2 ble ikut resepi mudah nih...

bahan2

daging kisar 800gm

Hiris nipis
bwg merah 3 bji bsr
bwg putih 5 ulas
halia 3inci

Saya tambah kacang kuda
serbuk cili 3 sdu bsr
ubi kentang 5 bji ptg dadu
serbuk kari 4 sdu bsr
mnyk msk 1 mgkuk
daun sup - saya ganti daun ketumbar (hiris)
garam secukup rasa
tomato 3 bji besar - potong dadu
air secukupnya.

caranya:
1)pnskn minyak, msukn bwg mrh.ptih n halia.tumis smpai kuning.
2)msukkan tomato, serbuk cili, serbuk kari dan goreng hingga sebati.
3)msukkan dgg dn ubi kentang.
4)biar hngga ubi empuk.
5)msukkan grm n sdkit air
6)msukkn daun sup.
7)siap.


******************
resepi 3

Dari dapur madihaa

Bahan-Bahan 

500 gm daging kambing cincang
1 sudu besar pes halia 
1 sudu besar pes bawang putih 
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar mentega
200 gm bawang besar Bombay, dikupas dan dihiris-hiris
1 cawan air panas
1 cawan yogurt asli
100 gm tomato, dipotong empat
1/2 cawan kacang kuda
1 tangkai cili merah dan hijau dihiris-hiris sedikit daun ketumbar dipotong kasar
garam Dan gula secukup rasa
lada hitam yang baru dikisar
1/2 cawan biji gajus yang digoreng terendam
Rempah Tumis

~~~~~~~~~~~
2.5 kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
Pes Kari (digaul rata-rata)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

1 sudu besar garam masala
1 sudu teh lada putih serbuk
1 sudu besar rempah kari daging serbuk
2 sudu besar cili serbuk
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar serbuk
1/4 cawan air

Cara-Cara
 ~~~~~~~~
1. Masak daging dengan pes halia dan bawang putih selama 3 minit dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dan mentega di dalam kuali lain dan tumis bawang besar sehingga kuning. Masukkan rempah tumis.
3. Campur pes kari dan goreng selama 5 minit. Tambahkan daging yang dimasak dan air panas. Renihkan.
4. Apabila daging empuk, masukkan krim putar dan yogurt. Tambah tomato, kacang pis, chili hijau, cili merah dan daun ketumbar. Perasakan dengan garam dan lada hitam. 5. Hias dengan gajus goreng dan hidang dengan roti atau naan



No comments:

Post a Comment