Pages

Friday, July 19, 2013

Resepi sup rempah (pekat) mamak penang

Resepi ni encik hubby amik dari blog Mamak haji. Saja nak test resepi sebelum masak sup pekat ni untuk iftar di surau atas permintaan jemaah..... Hebat encik hubbykan...siap orang request suruh masak....pakar sup la katakan...hehehe...

Detail penersngan yg mamak haji bagi...ikut jer kalau nak dapat rasa yang authentic. Tq ye mamak aji....ilmu ni akan dimanfaatkan sebaiknya...

BAHAN-BAHAN:

500gm Daging kambing.
1kg tulang kambing dijadikan “broth” atau air rebusan untuk sup.
4 biji bawang labu sederhana besar. Perlu dikisar halus.
2 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih / 5 ulas bawang putih dan 2 inci halia.
2 keping kayu kayu manis (2″).
5 biji buah pelaga.
3 kuntum bunga lawang (star annise).
1/2 sudu (tsp) kecil garam masala (kalau ada dalam simpanan kalau tiada tak apa).
* 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk lada sulah.
* 1 sudu besar serbuk jintan putih (cummin powder).
* 1 sudu besar serbuk ketumbar (corriander powder).
* 3 pokok daun ketumbar, kalau baunya tak suka gunakan daun sup saja.
2 pokok daun bawang dihiris halus untuk dihiaskan ke atas sup.
Bawang goreng untuk hiasan juga.
Garam secukup rasa.

Nota:  Tanda (* ) bermakana rempah-rempah ini perlu disediakan  dengan goreng kering (sangan) dan dikisar halus  supaya ia lebih harum dari rempah yang belum digoreng kering.
Sekiranya anda tidak mempunyai rempah tersedia, gunakan saja rempah kurma  150gm. Kalau tidak ada rempah kurma gunakan rempah sup adabi, mamak haji rasa rempah sup adabi tersedia bahan-bahan rempah-rempah yang mamak haji sebutkan tetapi baca dulu air yang perlu digunakan.
Semoleknya sediakan rempah sup anda sendiri sekiranya ingin rasa sup mamak yang klasik yang segar.

CARA PENYEDIAAN:

1. Seperti mamak haji terangkan kelazatan sup ini banyak bergantung kepada penyediaan “broth”. Basuh tulang-tulang kambing. Sediakan sebuah bekas, hidupkan api dapur dan masukkan tulang kambing. Kacau rata tulang-tulang ini supaya ia sedikit terbakar melalui kepanasan bekas merebus.

Masukkan 3 liter air ke dalam bekas rebusan tulang. Masukkan satu batang celeri telah dihiris dan hirisan 1 biji carrot ke dalam air rebusan tulang.
Jangan masukkan garam. Biar air rebusan ini mengelegak. Bila air mula mengelegak, perlahankan  api dan biar ia direneh selama 1-2 jam.
Semasa reneh tutup tudung periok.
Selepas dua jam tutup api dan sejukkan. Tapis airnya dan simpan untuk membuat sup. Ia juga boleh disimpan dalam peti sejuk selama seminggu.

Sebelum anda buat sup eloklah disediakan air rebusan ini

1. Panaskan bekas buat sup, dan masukkan air rebusan tulang tadi dengan menapis airnya, masukkan Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. masukan halia bawang putih.  Masukkan rempah serbuk seperti serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar.

2. Masukkan air bawang yang telah kisar. Masukkan daging kambing yang telah bersihkan dan saiz yang anda kehendaki.

3. Biarkan sup mendidih, selepas mendidih perlahankan api dapur dan direneh sehingga daging kambing masak. Masukkan garam dan rasa apa yang tak cukup atau terlebih, ia sungguh mudah untuk kita mengubah mengikut selera kita sendiri. Nota: kalau diperhatikan mamak haji tidak tumis perencah-perencah sup ini. walau pun ramai yang menumis dahulu sebelum masukkan dalam sup. Seperti mamak haji katakan variasi membuat sup ini berlainan. Bila kita tumis kemungkinan bau haruman akan semerbak didapur dan tetapi bukan dalam sup.

4. Sup kambing perlu dijamu semasa supnya masih berada dalam keadaan panas. Taburkan daun sup dan bawang goreng keatas sup yang dihidangkan. Ia amat lazat sekiranya di makan bersama Roti Benggali. Sup kambing rempah mamak ini sesuai dihidangkan semasa cuaca sejuk kerana ia akan memanaskan tubuh badan kita serta merta.

Ia juga amat sesuai untuk suri rumah yang dalam pantang selepas bersalin. Semoga dapat cuba resepi ini dan perelokan lagi mengikut cita rasa anda sendiri. Mamak haji memberi penerangan berjela-jela ini supaya anda faham dan membolehkan anda cipta resepi sendiri mengikut selera anda. Selamat mencuba.

Kalau ada yang punyai masalah dalam perniagaan atau penyediaan resepi sila e-mail Mamak haji: mohd.roslan99@gmail.com.

No comments:

Post a Comment