Pages

Tuesday, June 11, 2013

Udang sambal kaduk

Udang besar dah beli tapi tak tau nak masak apa. Aritu beli benih pokok kaduk. Google la kegunaan kaduk ni dalam masakan. Jumpa resepi dalam blog majalah rasa yang sesuai dicuba.....simple pun simple.
(Daun kaduk mempunyai rupa seperti daun sirih tetapi daunnya lebih lembut dan pedas sedikit apabila dimakan. Daun kaduk sesuai dijadikan ulam untuk dimakan bersama nasi. )
Oleh: EDITORIAL RASA
Tarikh: 20 Februari 2013  
Waktu memasak :    25 minit
Saiz hidangan untuk :  2 orang  
BAHAN-BAHAN:  
150gm udang
10 helai daun kaduk | dihiris
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis secukupnya  
BAHAN-BAHAN (DITUMBUK):  
3 biji bawang merah
2.5cm belacan
10 biji cili padi
2 biji cili merah  
CARA MEMASAK:  
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk. Kacau rata sehingga pecah minyak.
2. Selepas itu masukkan gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan udang dan daun kaduk. Gaul rata sehingga masak.
4. Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment