Pages

Saturday, June 8, 2013

Puding kastard fruit cocktail

Menu yg saya Cnp dari Izaloma.blogspot. Seronok tengok anak2 mkn. Hilang penat ummi memasak.

Bahan-Bahannya Untuk Puding:

1 Mangkuk tepung custard - saya guna mangkuk tafufa
1 mangkuk - air syrup fruit cockail
3 mangkuk air - gunakan mangkuk yang sama menyukat tepung kastad
1/2 cawan gula pasir
1 tin jagung cream style

Untuk Kuah Kastad:
1 tin susu cair
1 1/2 tin air
2 sudu makan tepung kastad - dibancuh dengan sedikit air
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan kismis -kuning
1 tin buah-buahan fruits cocktail (Kalau suka boleh juga dicampurkan dengan laici atau longan)

Cara:
1. Mula2 buat puding, masukkan tepung kastad ke dalam periuk bersama, syrup fruit cocktail, air, gula dan jagung cream style..Kacau dengan api perlahan sehingga puding memekat dan mendidih..(blup..blup..blup gelembung angin kuar)
2. Bila dah masak elok masukkan puding kastad ke dalam acuan-acuan kecil atau loyang yang bersesuaian. sejukkan dahulu.
3. Sediakan pula kuah kastad, masukkan susu cair ke dalam periuk bersama 1 1/2 tin air, gula pasir, tepung kastad yang dibancuh dengan sedikit air dan kismis ke dalam periuk, masak di atas api kecil dan kacau selalu sehingga  kuah kastad mendidih dan masak. Padamkan api dan sejukkan kuah kastad.
4. Cara menghidang masukkan puding kastad ke dalam mangkuk puding, masukkan 2 atau 3 sudu atau secukupnya buah campuran fruit cocktail dan siramkan kuah kastad secukupnya di atas puding. Hidangkan sejuk.

No comments:

Post a Comment