Pages

Tuesday, February 21, 2012

Bingka Roti Berjagung


Resepi internet yang mudah dan sedap....terima kasih kepada yang berkongsi resepi.....saya ada buat tokok tambahnya dari resepi asal..tergolap skit sebab pakai loyang non-stick hitam tu....

Bahan-bahannya
3 biji telur (saya guna 4 biji telur gred c)
150 g gula
100 g mentega
1/2 st garam
300 g roti (saya guna roti burger)
200 g tepung gandum
1 liter santan/susu segar
200 g jagung krim dalam tin (saya guna 1 tin 400g lebih terus sebab malas nak simpan)
100 g kismis (tambahan)
sedikit perisa pandan
-----------------
Pukul telur dan gula hingga sebati.
Masukkan mentega yang dicairkan, santan dan tepung. sebatikan.
Masukkan roti yang telah dicarik-carik, rendamkan ke dalam adunan dan biarkan selama 15-20 minit.
Masukkan jagung krim dan kismis dan kacau rata.
Bahagi dua, satu dimasukkan perisa pandan.
Tuangkan ke dalam loyang yang di alas kertas kek atau guna non-stik (sapu sedikit mentega).
Bakar pada suhu 180 celcius selama sejam atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment