ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Monday, November 7, 2011
Badak Berendam
Untuk body yang warna hijau
Satu paket tepung pulut
10 helai daun pandan dikisar dengan air secukupnya
Sedikit garam
Inti Kelapa
1/2 biji kelapa parut (cari kelapa muda skit)
Garam, gula merah, gula putih secukupnya - ikut citarasa
2 helai daun pandan disimpul
Sedikit air
-------
Satukan semua bahan di dalam periuk atau kuali. Masak hingga agak kering. (Jangan kering sangat tak best). Buang daun pandan tadi.
Utk kuah
3 cawan santan
1 sb tepung gandum
Sedikit garam
-------
Masukkan dalam periuk. Pasang api perlahan. Kacau selalu sepaya tak pecah minyak.
Ambil doh....agak2 la nak besar mana.... leperkan dan letak inti, bulatkan. Buat sampai habis.
Didihkan air dalam periuk. Rebus bebola hingga timbul atau masak ler...
Angkat bebola dan masukkan dalam periuk santan dan biarkan didih seketika.
No comments:
Post a Comment