ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Saturday, May 11, 2019
Sambal hitam.belimbing buluh
Sambal hitam belimbing buluh.....tiga hari 3 malam tau nak.siapkan sambal ni😆😆😆. Harus sedap banget... Mana taknya makan hari nak siap.....nak merebus belimbing tu lama.....jadi rebus kejap....simpan...esok sambung lagi....pastu simpan esok sambung lagi....ðŸ¤ðŸ¤ðŸ¤. Tak larat nak menunggu berjam2 jadi gitu ler yang hakak buat tiap kali masak sambal hitam pahang ni... Takpe la kan....janji siap....
Selalunya sebekas dalam 400 - 500 gm sambal hitam belimbing buluh ni harganya RM50 - 60 hengget.....bekas dadih tinggi tu dalam RM20 tapi tak penuh la........mahalkan tapi bila kita buat sendiri kita akan rasa harga tu bepatutan.....proses penyediaan yg ambil masa lama....kira berpatutan lakan.
Sambal hitam pahang @ ZLC
1 cawan belimbing yg direbus
2 cawan ikan bilis
1/2 cawan cili padi (ni ikut citarasa...nak pedas lagi boleh tambah)
2 1/2 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
Gula dan Garam secukup rasa
Kicap lemak manis secukupnya
Minyak untuk menumis
Rebus belimbing dalam periuk tanpa air sehingga ia bertukar warna kecoklatan.
Hiris 1/2 biji bawang. Blend /tumbuk cili, ikan bilis, bawang. Tumis bawang hiris hingga naik bau, kemudian masukkan bahan yang di blend. Tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan belimbing. Lenyek2kan sedikit.
Tumis sehingga sedikit kering, perasakan dgn garam dan gula. Masukkan sedikit kicap. Sejukkan. Tapis minyaknya jika minyak tumisan agak banyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
Saya suka sambal yang tak telalu kering..jadi masa merebus tu takde la sampai hitam dan kering sangat belimbingnya....apa2 pun ikut la citarasa masing2 masa menyediakan madakan yer.....
No comments:
Post a Comment