ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Friday, March 15, 2019
Kuih lesung batu/cercemik/lempeng lekuk
Kuih lesung batu/cercemik/lempeng lekuk.....macam2 nama diberi pada kuih traditional yang hampir pupus ni......mungkin tak ramai yang mengenali mahupun menikmatinya....jom buat....jgn sampai ditelan zaman.....
KUIH LESUNG BATU
Bahan-Bahannya:
1 cawan tepung pulut
3/4 cawan air daun pandan bercampur sedikit garam
1 cawan santan pekat
secubit garam
gula pasir secukupnya
Daun pisang
Loyang
Cara-caranya:
Didihkan air untuk mengukus.Sementara itu lapikkan loyang dengan daun pisang. Kalau tak ada daun pisang oleskan minyak pada loyang tu jer.
Masukkan air pandan bercampur garam sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut sambil diuli hingga adunan tidak lekat di tangan dan besen menjadi bersih.
Gentelkan bulat-bulat sebesar buah melaka, ditekan tengahnya supaya membentuk lekuk.
Susun di atas daun pisang di dalam loyang atau dioles dengan sedikit minyak.
Ulang langkah di atas hingga habis. Masukkan gula ke dalam lubang kuih secukupnya.
Masukkan secubit garam ke dalam santan pekat. Kacau hingga garam larut. Tuangkan secara berhati-hati ke dalam loyang.
Pastikan santan tidak termasuk ke dalam lubang berisi gula pasir tu.
Masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 20 minit. (Bila masak, gula pasir akan cair. Jadi kuih ini adalah gabungan rasa manis, lemak dan masin)
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment