Pages

Saturday, December 8, 2018

Nasi tomato


Menu hari selasa.


NASI TOMATO

6 cawan beras - cuci dan toskan
1 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 sb tomato puree
2 sb minyak sapi
5 sb minyak
Garam secukup rasa
5 cawan air

bahan tumis

3 ulas bawang putih - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
1 inci halia - kisar
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang

1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah tumis dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau.
2. Masukkan susu cair, tomato, tomato puree, sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras dan masak sampai airnya hampir kering. Kacau sesekali.
4. Apabila nasi hampir kering, tutup periuk, tindih dengan pemberat dan kecilkan api. Biarkan tanak sepenuhnya selama 10 - 15 minit. Tutup api,.biarkan seketika sebelum dikareh rata.
5. Boleh dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun.


1 comment: