Pages

Thursday, December 6, 2018

Nasi jagung pedas (spicy corn rice)


Menu hari khamis....nasi jagung pedas istimewa...

Nasi jagung pedas
Spicy corn rice @ http://zulfadreamland.com.my

5 cawan beras (saya guna beras biasa jer bukan basmathi
5 cawan cecair ( saya guna 1/2 cawan susu cair + 4 1/2 cawan air) (kalau guna basmathi cecair tambah 1 1/2 cawan lagi)
2 sb cili kisar ( boleh tambah kuantiti cili atau cili padi jika ingin lebih pedas) - saya buat pedas2 manja jer
5 tangkai daun kari
4 sb sunquick oren atau jus perahan 1 biji oren
1 biji bawang besar - hiris
1 cawan jagung - saya guna jagung frozen (nak lebihkan pun boleh)
6 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
Minyak untuk menumis (boleh campur minyak sapi  jika suka)


Kisar

2 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
3 inci halia

Tumis bawang hiris, daun kari dan rempah tumis hingga keperangan dan naik bau.

Masukkan cili dan bahan kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak.

Masukkan cecair dan sunquick. Perisakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih. Masukkan beras dan masak hingga air hampir kering. Masukkan jagung. Kecilkan api dan tutup periuk rapat2. Biarkan masak dalam lebih kurang 10 - 15 minit. Tutup api. Buka penutup dan titiskan pewarna kuning telur jika suka. Tutup semula. Biarkan 10 minit. Buka penutup periuk dan kareh rata nasi. Hidangkan dengan lauk pilihan.




No comments:

Post a Comment