Pages

Wednesday, September 19, 2018

Easy Homemade Butterscotch Sauce


Meroti lagi malam tadi untuk sarapan dan bekal anak2 ke sekolah. Niat di hati nak buat roti sarang lebah tapi malasnya semalam....bentuk roti pun kacau bilau jer....mahu tapi malas kekdahnya....

Seloyang roti ni dah tinggal separuh jer.....malam tadi masing2 dok ngap roti panas fresh from the oven yang pastinya sangat sedap......nasib sos butterscotchnya dibuat pagi2 tadi....kalau kata awal buat dah selamat dengan roti dan sos2nya sekali....


Nak buat butterscotch ni sangat lah mudah....ikut jer resepi dibawah pasti jadi dan sedap ya amat.

Easy homemade butterscotch sauce

4 sudu besar mentega (unsalted)
1/2 cawan gula perang
1 sk garam (kalau guna mentega salted boleh kurangkan sedikit)
1/2 cawan heavy cream (whipping cream pun boleh)
1 sk esen vanilla (kalau ada vanilla extract lagi bagus)

Cairkan mentega menggunakan api sederhana.Masukkan bahan-bahan lain kecuali vanila dan kacau hingga semuanya sebati dan mendidih selama 4 - 5 minit. Pastikan sentiasa dikacau. Alihkan periuk/pan dari panas. Tuangkan vanila dan kacau sebati. Sejukkan dan pindahkan ke dalam bekas kedap. Tuang di atas kek atau roti.


Kalau takde gula perang boleh cuba resepi ni pulak....

SOS KARAMEL

1/2 cawam gula putih
1/2 cawan krim atau tick cream atau fresh cream
1/2 cawan susu segar
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butter



Cairkan butter
Masukkan gula dan masak hingga gula mencair dan keperangan.
Tuangkan krim, garam dan vanilla
Kacau rata
Jika sos agak pekat tuangkan susu cair , jangan tuang semua agak-agak ia licin ok.

No comments:

Post a Comment