Pages

Wednesday, September 12, 2018

Ayam Masak Opor Abang Sado JJ


Resepi opor Chef Hanieliza jadi rujukan encik hubby utk masak menu ni. Dia ingst2 lupa sebab dah lama tak masak katanya. Bahan seakan2 rendang pedas.   Untuk masakan ni hubby ada tambah  rempah ratus lain ikut  resepi yang lazim digunakan masa sediakan menu ni di kampung dulu2.                                     


Opor jawa ni ada perbezaan dengan opor pahang yang warnanya lebih gelap.

OPOR AYAM ABANG SADO JJ

Bahan

1 ekor ayam potong 16 ( bersihkan, gaul garam dan kunyit - goreng jangan garing sangat)

1 biji kelapa (2 cawan santan)
2 sudu makan kerisik
1 sudu makan gula merah
3 keping asam gelugur
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan A (di gaul rata)

1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar

Bahan B (tumisan)

1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah palaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan C (dikisar)

20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai

Cara

1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan B hingga wangi.

2. Masukkan bahan C dan bahan A. Kacau rata.

3. Masukkan ayam dan kacau rata sehingga nampak pecah minyak.

4.Masukkan santan dan biarkan reneh dengan api sederhana kecil sehingga mendidih.

5.Masukkan gula merah, garam, asam gelugor dan kerisik. Kacau dan biarkan pecah minyak dan pekat.

6.Sedia untuk dihidang.

**** kalau guna daging, perapkan daging dengan bahan A selama lebih kurang 1 jam.


No comments:

Post a Comment