Pages

Friday, August 24, 2018

Yogurt Buttercake

Fruit Pastry Cake semalam dah habis....jadi bolehlah cuba kek baru pulak..



Mencuba resepi yang dikongsi kak Norhayati Omar pulak....cuma saya tukarkan sour cream kepada plain greek yogurt.....hasilnya.....lembut...halus....moist buttercake....berbaloi mencuba.




Yogurt Buttercake

125 gm memtega
150 gm gula
2 biji telur gred A
1 sk esen vanila
100 gm greek yogurt (atau sour cream)
150 gm tepung gandum ayak bersama  1 sk baking powder
(resepi asal guna tepung naik sendiri)

***boleh tambah parutan kulit oren/lemon


Pukul mentega dengan gula hingga gebu. Masukkan telur sebiji2 sambil pukul hingga kembang. Masukkan esen dan yogurt. Perlahankan mixer dan pukul sebati.
Masukkan tepung dan gaul hingga sebati.

Tuangkan ke dalam loyang ber saiz 6" yang telah digris dan dialas baking paper. (Boleh warnakan adunan ikut citarasa dan corakkan adunan ikut kreativiti masing2. )

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°Celcius selama 50 minit atau hingga masak.




No comments:

Post a Comment