ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Tuesday, August 7, 2018
Kerabu Maggi Thai
Sarapan.....kerabu megi ala thai.......lama dah beli megi thai ni......sebulan lebih gamaknya.....masa tu satu opis semangat nak buat kerabu megi.... Saya ni tertangguh sebab macam2 hal....stok sea food pun takde....buat yang ni pun takde udang....semalam lupa nak menjengah masa beli barang kat supermarket. Takpe la apa yang ada. Saya buat tak banyak sayur....nanti anak2 susah nak makan.....terkuis2 ketepikan sayur . Kacang panjang saya hiris nipis....serai saya ketuk jew.....daun ketumbar pun sama kena hiris kecik2....bawang guna ciput jew....lain kali nak wat dua versi.....versi anak2 riang dengan versi mak bapak....baru puas...
Resepi olahan dari sumber mr google yang budiman...
RESEPI KERABU MAGGI ALA THAI
* tiada sukatan bahan sebab untuk kerabu ni terpulang pada citarasa nak banyak mana....yang suka makan sayur boleh lebihkan kuantitinya...begitu juga sebaliknya.
BAHAN-BAHAN
Maggi Thai
Crab stick
Sotong
Udang
Tomato (dipotong dadu)
Serai (dihiris halus) - saya ketuk jew sebab nanti anak2 tak suka tergigit serai tu
Bunga kantan (dihiris halus)
Kacang panjang (dihiris halus)
Lobak merah - (hiris lidi)
Cili padi (hiris halus)
Daun ketumbar (dihiris halus)
Daun limau purut (dihiris halus)
Lemon/limau nipis/limau kasturi (diperah)
CARA-CARA
1. REBUS / CELUR
Pertama sekali, rebuskan maggi terlebih dahulu. Bila dah agak-agak lembut sedikit, masukkan celurkan udang / sotong & crab stick.
2. MASUKKAN BAHAN-BAHAN LAIN
Seterusnya, masukkan bahan-bahan lain seperti cili, serai, tomato, daun ketumbar, daun limau purut, bunga kantan, dan kacang panjang yang dihiris halus.
3. PERAH LEMON/limau nipis/limau kasturi
Untuk mendapatkan rasa masam-masam yang ‘kaw’ tambahkan sedikit perahan lemon.
4. BUBUH PERENCAH
Akhir sekali, guna perencah maggi Thai dan gaulkan semua bahan hingga sebati. Tak perlu tambah apa-apa lagi dah sebab ia memang dah secukup rasa.
No comments:
Post a Comment