ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Friday, July 27, 2018
Nasi kurma
Nasi minyak kurma....bukan buah kurma tapi rempah kurma. Tukar-tukar selera.....mempelbagaikan menu hidangan nasi. Biar tak jemu.
Nasi minyak rempah kurma
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
1 biji bawang besar Holland, didadu
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1/2 inci halia, hiris nipis
2 camca besar rempah kurma, bancuh dengan air, kacau hingga menjadi pes
2 camca besar mentega
Air rebusan ayam (1 cawan beras : 1 1/4 cawan air/cecair)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 helai daun pandan, disimpul
Kismis untuk hiasan
Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan mentega dalam kuali tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan hingga harum, masukkan rempah kurma dan masak sekejap. Masukkan beras dan gaul rata. Goreng 1 minit.
Alih kan beras tadi ke dalam rice cooker, tuang air rebusan ayam, tambah garam secukup rasa. Kacau rata dan masak seperti biasa. Bila nasi kering, tabur kismis. Biar nasi betul2 masak. Gemburkan dan matikan suis periuk nasi tadi. Biar sekejap. Cedok nasi, tabur hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng. Boleh hidangkan.
Cara saya : saya tumis rempah tumis, rempah kurma, bawang2 dan halia, serta daun pandan hingga terbit bau. Masukkan air serta garam secukup rasa dan biarkan mendidih. kemudian masukkan beras. Masak hingga airnya hampir kering. (masa air tengah banyak ni boleh kacau beras tu selalu) Perlahankan api dan letak pewarna. Tutup rapat penutup periuk. Biarkan 5 - 7 minit. Biarkan 10 minit. Bukak penutup dan kareh rata nasi.
No comments:
Post a Comment