Pages

Friday, April 20, 2018

Nasi Goreng Tomyam


Nasi goreng tomyam untuk breakfast. Tomyam udang ke tomyam sotong.....hehehe....subuh2 ni tak sempat nak mencandat dan menjala....tu la pasal takde nampak benda2 tu....


Nasi Goreng Tomyam

Bahan-Bahan

4 cawan nasi sejuk - (biasanya kalau saya memang plan nak masak nasi goreng saya akan tanak nasi dengan meletakkan garam secukup rasa supaya nanti bila time goreng dah tak perlu letak garam dan garam rata keseluruhan nasi)
*5 biji cili api  + 1 biji cili masak (ditumbuk)
*1 biji bawang besar (ditumbuk/cincang)
*2 ulas bawang putih (ditumbuk/cincang)
perencah pilihan - boleh guna ayam, daging, sotong, udang, fishball dan fishcake (potong dadu)
2 sb pes tomyam
1 sb sos tiram
*2 batang serai (diketuk)
*3 helai daun limau purut (dihiris)
3 sb kicap pekat
Sayur-sayuran
Garam secukup rasa (abaikan kalau dah letak garam masa masak nasi)

Cara-cara:

Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda * sehingga naik bau.
Masukkan perencah pilihan. Kacau sebentar sehingga sedikit masak.
Tambahkan pes tomyam dan sos tiram serta kicap. Kacau rata.
Masukkan nasi dan kacau sebati dengan bahan tumis dan sedikit garing.
Akhir sekali masukkan sayuran kesukaan masing-masing dan masak hingga sayur layu.
Sesuaikan rasa.
Kemudian masukkan sedikit garam jika perlu. Kacau rata.

No comments:

Post a Comment