Pages

Wednesday, April 18, 2018

Cucur bilis dan bawang rangup diluar lembut didalam

Menyucur bilis ngan bawang jew malam nih.....

(🤔🤔 Ehhhh.....ada ker.perkataan menyucur dalam kamus dewan.....hehhehe....main.sedap jari jer menaipkan..) Gara2 teghingin nengok orang dok tayang cucur kat wall petang tadi.....nak minta sepinggan macam takkan dapat jew.......jadi menyucur lah didapur sendiri....

Cucur ni dibancuh menggunakan air panas mendidih menghasilkan cucur enak yang rangup diluar dan lembut di dalam. Sangat sedap dimakan begitu saja atau cicah sos atau kuah kari atau sambal tumis.




Resepi mudah cucur bilis dan bawang ZLC (sukatan ikut suka)

Tepung gandum
garam secukup rasa
ikan bilis (basuh dan tumbuk kasar)
bawang besar - hiris nipis
air panas mendidih secukupnya

Satukan bawang, bilis, garam dan tepung gandum.

Gaul rata.

Tuangkan air panas sedikit dan gaul. Ulangi proses hingga mendapat adunan yang agak pekat dan boleh dijemput. Goreng dengan api sederhana. Jangan kacau terbalikan adunan yang sedang digoreng terlalu kerap kerap nanti adunan hancur masa menggoreng. Agak2 cucur dan hampir garing disebelah bawah, terbalikkan. Goreng hingga keperangan.



No comments:

Post a Comment