Pages

Wednesday, April 18, 2018

Bihun Goreng Tomyam


Lama dah tak goreng sytle ni. Hari ni ubah selera cuma daun limau purut jer takde sebab petang semalam hujan jadi tak terambil daunnya....subuh2 ni takde keberanian nak memetik daun dicelah2 pokok ubi tu....seremmmmmm.

Mihun / bihun / meehon goreng tomyam
http://zulfadreamland.blogspot.my

Bahan2nya

1/2 paket meehon direndam
10 ekor udang (boleh dipelbagaikan ikut citarasa dan bajet)
3 sb paste tomyam
2 sb sos tomato
2 sb sos tiram
4 sb cili kering kisar
4 helai daun limau purut dihiris (kali ni tak letak)
Sawi dipotong kecil
Karot dihiris halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

-------
Panaskan minyak.
Masukkan paste tomyam, cili dan tumiskan seketika.

Masukkan sos tomato dan tiram gaul rata dan biarkkan seketika. Masukkan karot dan daun limau purut.

Toskan meehon dan masukkan ke dalam kuali.
Gaul rata meehon. Perisakan dengan garam.

Bila meehon dah sebati, masukkan udang dan masakkan hingga udang berubah warna dan melengkung.

Masukkan sawi, gaul rata dan masakkan hingga sawi layu.

Hidangkan bersama cili potong dan bawang goreng serta hirisan limau jika suka...


No comments:

Post a Comment