ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Thursday, March 1, 2018
Kuih Cara Jagung
Kuih cara jagung.....yumyumyum....sedap ya amat.
Kuih Cara Jagung (Versi 1)
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air dan sedikit pewarna kuning telur (boleh gunakan air biasa atau santan)
1 biji telur
2 sb gula (atau secukup rasa)
Sedikit garam
Satukan semua bahan dan adun sebati semua bahan.
Jagung crean dalam tin
Minyak
Acuan bahulu
Cara-cara
Panaskan acuan. Oleskan sedikit minyak masak. Tuang adunan sehingga penuh. Sudukan sedikit jagung ditengah adunan.
Tutup acuan dengan tudung periuk dan biarkan masak selama 3 - 5 minit. Gunakan api kecil untuk mencungkil kuih yg telah masak (saya guna lidi cungkil gigi jer atau cake tester)
Kuih Cara Jagung (Versi 2)
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air dan sedikit pewarna kuning telur (boleh gunakan air biasa atau santan)
1 biji telur
1/2 cawan jagung cream dalam tin
Sedikit garam
Satukan semua bahan dan adun sebati semua bahan.
Gula
Minyak
Acuan bahulu
Cara-cara
Panaskan acuan. Oleskan sedikit minyak masak. Tuang adunan sehingga penuh. Sudukan sedikit gula ditengah adunan.
Tutup acuan dengan tudung periuk dan biarkan masak selama 3 - 5 minit. Gunakan api kecil untuk mencungkil kuih yg telah masak (saya guna lidi cungkil gigi jer atau cake tester).
No comments:
Post a Comment