ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Wednesday, February 21, 2018
Blueberry muffin mudah
Breakfast muffin. Tetiba rasa nak bakar muffin untuk sarapan dan bekal anak subuh2 hari. Walaupun bahan utamanya tak ada....yg ada cuma blueberry filling, dek rasa nak membaking yg meluap2 disubuh yg dingin tu saya buat juga satu adunan muffin ni. Suka pulak anak2. Blueberry muffin seadanya.....
Blueberry muffin mudah
Bahan2nya
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula halus + 1 sb untuk taburan dia atas muffin
1/2 sk garam
2 sk baking powder
1/3 cawan minyak
1 biji telur gred A
1/3 – 1/2 cawan susu
1 1/2 sk vanilla esen
1 cawan blueberries (fresh or frozen) (kalau guna frozen jangan masukkan dalam adunan dahulu)
Cara2nya
Panaskan oven pada suhu 170°C.
Sediakan muffin pan atau saya guna paper cu jer.
Dalam mangkuk pengadun, satukan tepung gula, garam dan baking powder.
Dalam mangkuk lain satukan minyak, telur, susu dan esen vanilla dan sebatikan dengan garfu.
Tuang adunan telur ke dalam adunan tepung. Gaul guna garpu jer sekadar sebati. Jangan terlebih gaul nanti muffin keras dan kering.
Nota
Adunan sepatutnya pekat dan boleh di scoop. Kalau adunan terlalu cair, tambahkan 1 sb tepung setiap kali sehingga adunan menjadi lebih pekat. Kalau adunan terlalu cair tambahkan susu sesudu besar sekali tuang sehiggga mendapat adunan yg sesuai.
NOTE: Batter should be thick and you should be able to scoop it. If too runny add a tablespoon of flour at a time to thicken, if too thick add a tablespoon of milk at a time to thin.
Masukkan bueberries dan gaul rata. Scoop adunan ke dalam muffin tin dan taburkan gula diatasnya. Bakatmr selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan muffin diatas rak.
Sedap dimakan segar dari oven.
No comments:
Post a Comment