Pages

Saturday, January 20, 2018

Menu ringkas tapi lazat : Bilis Tumis Kicap


Bila badan tak berapa sihat haritu....nak masak pun tak larat. Tetiba teringat menu ringkas yang biasa dimasak kat kampung masa kecik2 dulu. Ikan bilis yang digoreng garing....di kemudian ditumis dengan kicap dan beberapa bahan lain. Makan panas2 pulak dengan nasi yang asapnya masih berkepul2....perghhhh....nak cerita pun susah. Tengah mulut terasa pahit2 gitu....deria bau dan rasa pun entah ke mana, menu macam ni memang sesuai la sangat pada saya.

Menu untuk orang dalam pantang pun yer juga....hehehe.....ringkas...mudah tapi sedap banget gitew...


Ikan Bilis Tumis Kicap

1 cawan ikan bilis - basuh dan toskan kemudian goreng garing
5 batang kacang panjang/lobak merah - potong 2 inci
1 biji bawang besar - hiris bulat
5 biji cili padi - ketuk atau hiris (kalau dalam pantang gantikan dengan lada hitam)
10 sb kicap
sedikit minyak untuk menumis

Tumis bawang dan cili padi hingga naik bau dan keperangan. Masukkan kicap. Masak hingga kicap pekat. Masukkan kacang, tumiskan hingga kacang masak. Tutup api dan masukkan bilis goreng. Gaul rata dan hidangkan. Siap.


No comments:

Post a Comment