ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Thursday, January 18, 2018
Burger Malaysia aka Pau Wholemeal Sambal
Burger Malaysia nama diberi.....sedap weh...kena dengan sambalnya memang heaven. Dua tiga ketul habis tak sedar....tau2 dah kenyang.
RESEPI ROTI DAN DONUT LEMBUT
Resepi Oleh: Nor Jannah
Dicuba dan diolah Oleh: Zulfaza Loves Cooking
Bahan A:
Tepung gandum- 400 gram
Tepung wholemeal - 100 gm
Gula kasar- 80 gram
Garam- 6 gram
Yis- 8 gram
Bread Improver- 5 gram
Mentega - 55 gram
Bahan B:
Telur- 1 biji gred C
Ais Kiub- 100 gram
Air biasa- 140 gram
Cara untuk uli menggunakan mixer:
1) Timbang bahan B dan masukkan ke dalam bowl.
2) Timbang bahan A dan masukkan ke dalam B.
3) Putar menggunakan mixer dengan menggunakan speed rendah dahulu sehingga sebati. Saya guna breadmaker.
4) Kemudian boleh tukar ke speed medium. Putar sehingga doh elastik iaitu doh licin, berkilat dan tarik tidak putus.
[ Cara untuk membuat roti burger goreng]
1) Timbang doh 20 gram untuk membuat roti burger goreng. (Saiz ikut citarasa)
2) Bulatkan dan letak atas tray yang di tabur sedikit tepung agar doh tidak melekat di tray.
2) Perap sehingga naik dua kali ganda.
4) Panaskan minyak dengan api sederhana. Angkat donut menggunakan sudip yang di celup minyak panas. Letak donut dalam kuali.
5) Ulangi step ni, sehingga roti penuh dalam kuali. Tidak perlu nak kalih. Jika dah masak atau berwarna perang, barulah di kalih.
*Jika banyak kali kalih, roti burger juga akan menyerap minyak.
6) Siap di goreng, toskan.
7) Belah 2 tapi jangan sampai putus. Susun timun dan sapukan sambal.
Resepi sambal sedap
*1 genggam ikan bilis
*2 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
* 20 biji cili kering direbus/rendam lembut
Garam dan gula secukup rasa
5 sb air asam jawa pekat.
1 batang serai dititik/ketuk
Minyak untuk menumis.
Kisar bahan bertanda * dengab air secukupnya hingga lumat. Tuangkan ke dalam kuali. Masak hingga hampir kering. Kacau selalu.
Tuangkan 1/4 cawan minyak masak. Masukkan serai. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan gula secukup rasa. Kacau sebati. Masukkan air asam. Kacau sebati. Tambah air jika perlu. Perisakan dengan garam secukup rasa. Masak hingga sambal pekat.
No comments:
Post a Comment