Pages

Tuesday, December 26, 2017

Udang Sweet Sour


Menu tengahari tadi....awal pagi dah masak sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya. Udang ni beli semalam kat pasar rengit. Baru jer diangkut dari peraih. Geram tengoknya...segar banget.


Biasanya udang ni saya buat sambal tumis atau tomyam atau masak lemak tapi kali ni teringin pulak nak dibuat masak masam manis. Punya la suka anak2 yang memangnya penggemar makanan laut....bertambah2 makannya....maklum pulaklah makan kat kampung....hidang kat bawah...makan bersila ramai2. Itu pun nasib tak dikopek kulit udangnya sebelum dimasak....kalau tidak lagi pantas la habisnya...tak ingat orang belakang yang tak makan lagi....hai anak...gitu la kalau dah suka sangat.....


Udang masam manis
Sweet sour prawn

1 kg udang sederhana - gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan goreng hingga masak
3 inci halia - hiris lidi
8 ulas bawang putih - hiris lidi
1 1/2 biji bawang besar - hiris
5 helai daun limau purut - hiris
2 batang serai - titik/ketuk

4 sb cili kering kisar
4 sb sos cili
4 sb sos tomato
2 sb sos toram
Garam dan gula secukup rasa.

Sayuran pilihan
Kacang peas/kacang panjang
Bunga kobis/brokoli
Lobak merah
Tomato
Cili hijau/merah/cili padi - belah 2

Tumis bahan hiris dengan minyak bekas menggoreng udang tadi hingga sedikit keperangan. Masukkan cili kisar dan serai. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos2 dan tumis hingga sebati. Masullan sayuran. Tumis hingga sayuran masak. Masukkan udang yang telah digoremg. Gaul rata. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.


No comments:

Post a Comment