Pages

Wednesday, December 27, 2017

Ikan masak pindang serani


Kalau nak cepat.....masakan ringkat jadi pilihan....dalam 45 minnit dah siap masak dan hidang. Masakan ni nak buat pedas boleh...tak nak pedas pun ok....cili dan bahan2 lain kalau rajin tumbuk...kalau tidak hiris2 jer. Tak banyak ragam.....dan tak banyak prosedur nak sediakan.


Ikan masak pindang

Bahan2nya..

500 gm ikan
1 biji bawang besar belah 6
*5 ulas bawang
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
Tumbuk atau kisar*

**6 biji cili padi - tumbuk kasar atau belah 2
3 keping asam gelugur
2 batang serai diketuk/titik
daun kesum diambil daunnya
2 biji tomato belah 4
air secukupnya
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Panaskan minyak. Tumis * dan ** hingga naik bau dan keperangan. Masukkan serai dan bawang besar. Tumiskan seketika. Masukkan air, kacau rata. Masukkan ikan, asam gelugur. Biarkan ikan masak dan mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa, daun kesum dan tomato. Biarkan sebentar. Tutup api dan hidangkan....


No comments:

Post a Comment