Pages

Sunday, December 31, 2017

Bingka pisang

Masakan terakhir 2017.....penutup tahun ni saya share resepi bingka pisang jer. Setandan pisang abu yang dibawa dari kampung dah masak ranum semuanya. Di rebus sudah....digoreng pun sudah.....dicucur sudah......dilempeng sudah....jadi malam ni saya bingkakan. Niatnya nak dilepatkan tapi daun tak ada.....esok baru nak ke kebun mengintai tanaman kalau ada kesempatan.

Stok yang berbaki tu kalau takde aral boleh la buat lepat dan kuih talam atau lengat tahun depan. Tahun ni dah takdan....lagi pun bingka tu pun banyak....jenuh nak peghabis....

Dah la buat 2017.....2018 baru boleh makan. Iskh..iskhhh...iskhhhh.

Bingka pisang 2017

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 sikat @ 2 cawan pisang yang telah dibuang kulitnya dan dilenyek
1 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula perang (soft brown sugar @ gula pasir biasa)
2  cawan santan
2 sb mentega, dicairkan
1/4 camca teh garam
1 biji telur
Bijan secukupnya, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan oven pada suhu 180C. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan minyak masak.
Satukan semua bahan dan gaul sebati.
Tuang ke dalam loyang yang telah disediakan. Tabur atasnya dengan bijan hingga rata. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar selama 1 jam atau hingga masak dan permukaannya keperangan (nak kerak boleh tambah waktu membakar, tapi pastikan jangan sampai rentung). Keluarkan dari oven. Biarkan kuih bingka suam dan boleh keluarkan dari loyang.  Biar sejuk baru dipotong dan boleh hidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi.

No comments:

Post a Comment