Pages

Monday, December 4, 2017

Asam Pedas Abang Sado JJ

Menu lunch sabtu lepas masakan encik hubby. Lewat juga baru siap lunch sebab mula masak selepas balik dari hantar anak2 ke kelas renang. 


Asam pedas abg sado JJ

750 gm ikan
1 senduk (cili kering yg dah dikisar)
* 6 ulas Bawang Putih
*2 biji bwang besar
*1 inci Halia
*1 inci/ketul kunyit hidup
Segengam Daun Kesum
Sekuntum Bunga Kantan – belah 4
Bendi atau terung panjang Belah dua dan potong lebih kurang 3 inci
Sebiji tomato belah 4 (optional)
1 liter air
Air Asam Jawa pekat dalam 1/4 cawan
Gula dan Garam sekukup rasa

----
Kisar *. Tumis cili hingga pecah minyak.  Masukkan bahan yang kisar dan kacau hingga naik bau. (Bahan ni boleh juga dikisar sekali dengan cili kering dan tumiskan hingga pecah minyak).

Masukkan air asam dan air.

Masukkan ikan dan bunga kantan, bendi.

Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.

Masukkan tomato dan daun kesum  biarkan lebih kurang 2 minit. Tutup api.....siap untuk dimakan.


No comments:

Post a Comment