Pages

Monday, November 20, 2017

Udang Goreng Mentega


Menu hujung minggu. Dah lama tak masak beriya hujung minggu sebab ada jer urusannya. Semalam kebetulan tiada sebarang aktiviti luar dan hubby pun kena keluar bekerja jadi masa di rumah tu saya penuhi dengan mengemas, memasak dan melayan tanaman didepan rumah.


Udang goreng mentega @ ZLC

Bahan2:
1 kg udang saiz sederhana

sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam secukup rasa
6 sb tepung jagung
minyak utk menggoreng

8 ulas bawang putih dicincang halus
10 biji cili padi hiris halus
8 tangkai daun kari
3 sb mentega
5 sb minyak
6 sb susu/cream masakan

Cara2:

Satukan tepung jagung, serbuk kunyit & garam. Gaul udang dengan adunan tepung jagung tadi. Goreng sehingga masak. Angkat dan tos minyaknya.

Panaskan mentega dan minyak. Daun kari dan goreng garing. Kemudian masukkan bawang putih dan cili padi, tumis hingga naik bau. Masukkan susu. Biarkan seketika hingga mendidih.

Akhir sekali masukkan udang yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan hidangkan. 


No comments:

Post a Comment