Pages

Tuesday, October 24, 2017

Kerang Tumis Bersantan


Dah agak lama tak bersiaran....mood malas menaip + sakit kepala + macam2 lagi. Menu nih dah lebih seminggu hubby masak. Masa tu singgah ke Jeti Perpat dan nampak ada jual kerang....walau pun saiznya agak kecil tapi sebab dah lama tak masak kerang, beli la jugak 2 kg.


Kerang tumis berlada
Masakan My Abd Sado JJ

Sekilo kerang bersihkan
5 biji bawang merah kisar/tumbuk halus
5 ulas bawang putih kisar/tumbuk halus
1 inci halia kisar/tumbuk halus
2 batang serai diketuk
2 helai daun kunyit dicarik kecil (optional)
5 sb cili kisar (cili kering yg telah direbus dan dikisar halus)
3 sb air asam jawa
1/4 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
---------

Tumis bawang merah, putih dan halia kisar hingga naik bau dan masukkan cili. Tumis hingga terbit minyak.
Masukkan serai, air asam, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
Masukkan kerang dan gaul rata. Masukkan santan,. Biarkan mendidih seketika. Kacau sekejap sebelum tutup api.
Dah siap.....


No comments:

Post a Comment