Pages

Friday, October 27, 2017

Kek Lemon


sesekali tukar selera....kek oren dah selalu sangat buat......kali ni buat guna lemon pulak. kek ni adun guna mesin pengisar juga sama macam kek oren blended tu. Boleh guna keseluruhan lemon macam buat kek oren tu tapi kena pastikan lemon tu yang betul2 fresh dan kulitnya yang nipis jer...takmo pakai yang kulit tebal keras tu.....kalau tidak nanti kek jadi pedar....pahit2 kelat rasanya....tapi lebih baik la korang parut jer kulit lemon, ambil bahagian kuning saja nak mengelakkan rasa kurang best pada kek nanti...ok.


Lemon Cake @ ZLC

*6 biji telur gred C (boleh kurangkan kalau guna gred A)
*1 cwn minyak masak
*1 1/2 cwn gula
*2 biji lemon - parut kulit kuningnya sahaja dan ambil 1 1/2 biji jus lemon
*2 sb susu pekat
*1/2 sk garam

**2 cwn tepung gandum
**1 sudu besar baking powder
-------
Kisar * hingga sebati. **Ayak.
Tuangkan bahan kisar ke dalam mangkuk tepung yang telah diayak bersama baking powder dan kacau sebati menggunakan whisker.
Bakar pada suhu 170 Celcius selama 20 minit kalau cupcake, dan 45 minit kalau menggunakan loyang saiz 9".


No comments:

Post a Comment