Pages

Thursday, October 26, 2017

Ikan Kukus Asam Limau


Bila idea dan mood memasak dah kelaut....ikan kukus jer jadi pilihan....bukan saja sedap tapi sihat la jugak...takde minyak2.



Ikan Kukus Asam Limau

2 ekor ikan saiz sederhana
10-20 biji cili padi dihiris
3 inci halia (hiris lidi)
5 sb Sos tiram
10 biji perahan limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
4 batang serai dihiris
Hirisan daun ketumbar (optional)
Sayuran pilihan - karot, brokoli, kobis bunga, cendawan, tomato jika suka

Kelarkan ikan dan lumurkan dengan halia. Masukkan ikan ke dalam loyang. Taburkan serai dan cili padi.

Dalam mangkuk, satukan sos tiram, perahan limau, garam dan gula. Gaul rata. Siramkan ke atas ikan tadi. Masukkan bunga kobis dan karot. Kukus selama 15 minit.

Masukkan tomato dan brokoli serta cendawan. Kukus lagi selama 5 minit. Angkat, taburkan hirisan daun ketumbar jika ada dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment