Pages

Tuesday, October 10, 2017

Aiskrim Malaysia perisa bubur kacang

 Hari minggu baru ni, ada yang infaqkan bahan untuk dibuat bubur kacang sempena majlis ilmu di surau. Banyak pulak isinya yang tinggal....kuahnya dah kering. Sayang pulak kalau dibuang.

Isinya saya bawa balik dan tambahkan gula, garam dan santan. Saya buatkan aiskrim. Banyak juga dapat....anak2 pun rajin menolong sebab excited nak makan aiskrim banyak2....

Ada sedikit lagi baki isi kacang tu saya campur tepung dan kelapa parut utk jadikan kuih kasturi


Aiskrim Malaysia (Bubur Kacang Hijau)

500 gm Kacang hijau - rendam 2 jam (tukar air selalu)
1 ketul Gula melaka
Gula dan garam secukup rasa
3 liter Santan pekat
Air aecukupnya
Daun pandan simpul

Rebus kacang hingga empuk. Masukkan daun pandan,  gula melaka, gula dan garam, .  Masak hingga gula hancur. Masukkan santan dan air. Masak hingga mendidih.

Dah sejuk bolehlah dimasukkan dalam plastik aiskrim, simpul ketat dan bekukan dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment