ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Monday, September 4, 2017
Kimbap tuna mayonis
Orang korea panggil kimbap aka gimbap yang merupakan nasi yang digulung dengan seaweed dan diisi bahan2 pilihan lain sebagai penambah perisa.
Semalam terasa teringin nak makan. Lagipun stok beras wangi pemberian kawan baik hubby ada 2 kg. Nak test beras baru dan melepaskan ngidam nak makan kimbap...konon2 nak jadi orang korea kejap lah 😄😄😄. Jadila kan...nak pegi korea modal besar....jadi kita makan makanan korea fefiling mcm orang korea.
KIMBAP aka SUSHI @ ZLC
http://zulfadreamland.blogspot.my
Beras sushi atau beras wangi - basuh dan tanak macam biasa - 1 cawan beras : 1 1/4 cawan air + 1 sb cuka + 1 sb gula
Seaweed secukupnya
Timun jepun hiris panjang
Lobak merah hiris panjang
Tuna chunk - saya campurkan dengan mayonis, hirisan cili padi, bawang cincang dan garam secukup rasa.
Sosej - celur dan belah 4
(Selain beras sushi, bahan lain boleh dipelbagaikan ikut citarasa. Begitu juga bentuk sushi, pelbagaikan ikut kreativiti dan acuan pilihan)
Sushi mat untuk menggulung
No comments:
Post a Comment