Pages

Wednesday, September 6, 2017

BUBUR PULUT HITAM


Bubur pulut hitam....sedapnya tak terhingga. Samada makan sejuk2 selepas keluar peti ais atau makan terus lepas masak. Buat untuk minum petang cuti panjang yang lepas.


ubur pulut hitam @ ZLC

1 cawan pulut hitam (direndam semalaman atau tengok juga jenis pulut, ada yang cepat kembang tanpa perlu rendam)
2 cawan santan pekat - (perah kelapa menggunakan air masak)
2 helai daun pandan
Secubit garam
Gula secukup rasa

------
Rebus pulut dan daun pandan hingga pulut  kembang, lembut dan pekat/likat. Masukkan gula dan garam. Tambah air sekiranya pulut belum lembut. Ketepikan.

Untuk santan boleh guna cara masukkan santan setelah pulut kembang dan masak hingga mendidih atau tuang santan hanya apabila nak makan bubur ni macam cara kat bawah yer.

Utk dinikmati:- Masukkan pulut ke dalam mangkuk dan tuangkan sedikit santan pekat dan makan ler apa lagi.


No comments:

Post a Comment