Pages

Thursday, August 31, 2017

Sup ikan


Menu tengahari masakan hubby. Sup ikan....fav MIL. Sup ni hidangan pelengkapnya sambal kicap....berpeluh2 makan...sedap tak hengat....


Resepi sup ikan

ikan siakap hitam - 1 ekor saiz sederhana
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

sayur

karot
bunga kobis
tomato
Cendawan
daun sup

Tumis bawang2, halia dan rempah tumis hingga naik bau dan keperangan. Masukkan air, biarkan air seketika. Masukkan ikan dan sayuran kecuali tomato dan daun sup. Masak hingga sayur empuk dan ikan masak sepenuhnya. Perisakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan masukkan tomato dan daun sup. Biarkan seminit. Tutup api dan pindahkan periuk dari dapur. (Kalau guna daun sup dalam masakan untuk memastikan masakan tahan dan lambat basi, pastikan daun sup/bawang dimasak seketika).


Hidang bersama sambal kicap

1/2 labu bawang putih
2 genggam cili padi
1/2 cawan kicap pekat
perahan limau secukup rasa


Panaskan minyak. Masukkan cili dan bawang putih.....tutup kuali. Goreng  hingga layu. Tutup api sebelum buka penutup. (Pastikan kuali ditutup ketika menggoreng kerana cili akan meletup.) Kisar bersama 1/2 cawan kicap + jus limau hingga lumat.


No comments:

Post a Comment