Pages

Saturday, August 19, 2017


Lengkong, belede, agar2 merah......lain nama bendanya sama. Berbanding agar2 yg pelbagai berperisa dan rupa tu yg satu ini paling saya gemari. Puas makan dan sejuk lalu kat tekak. Tak muak.

Satu lagi saya suka guna pewarna dan perisa syrup rose....dan masak letak daun pandan....ermmmmm yumyumyum.


Belede/lengkong/agar2 merah

10 gm agar2 tali atau serbuk
1250 ml air (5 cawan) - ada yg suka agar2 yg lembut boleh tambah air cuma nanti susah nak potong dan agak berair)
200 gm gula (ni kena ikut citarasa - boleh tambah atau kurangkan)
Sedikit gula batu (optional)
1 sb perasa dan pewarna sirup rose
1 helai daun pandan

Satukan semua bahan. Masak hingga gula hancur dan mendidih. Tuang ke dalam acuan pilihan. Sejukkan.

No comments:

Post a Comment