Pages

Wednesday, August 16, 2017

Kuih Cek Mek Molek


Makan malam semalam. Teringin nak makan...dah lama tak buat. Kebetulan keledek lebihan buat mee rebus tu banyak lagi berbaki.


KUIH CEK MEK MOLEK
http://www.zulfadreamland.blogspot.my

Bahan kulit:
1 kg keledek ~ kupas, direbus hingga empuk  atau potong dan kukus hingga empuk tanpa kupas terlebih dahulu, bila dah masak baru buang kulitnya sebelum lenyek)
1 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
Gula secukupnya untuk inti

Caranya:

1. Keledek yang telah direbus/kukus, masuk dalam bekas, tambah garam, kemudian dilecek halus ketika masih panas.
2. Dah suam, tambahkan tepung dan uli sebati.
3. Ambil sedikit adunan, leperkan, masukkan gula, tutup dan bentukkan membujur. Susun atas dulang yang dioles sedikit minyak. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak, ambil kuih dan goreng dengan api sederhana hingga garing dan keemasan.


****Jangan makan panas2 sgt nanti melecur lidah sebab gula yang dimasak tadi akan cair dan panas.
        Masa menggoreng api jangan terlalu besar supaya kuih masak sempurna. Kalau api terlalu kuat
        nanti tepungnya tak masak dan gula didalamnya tak sempat cair tapi bahagian luar dah gelap.


No comments:

Post a Comment