Pages

Saturday, August 19, 2017

Kepah Tumis Berlada


Kepah fresh dari jeti perpat. Beli 2 kg weekend lepas....balik terus hubby masak sebelum kami pergi memenuhi jemputan kenduri kawen anak kawan opis.

Memang sedap manis kepahnya....anak2 suka sangat. Balik kenduri ayah intai kat kuali dah habis. Lain kali boleh beli lagi....sedap daripada kerang katanya....


Kepah tumis berlada

2 kg kepah
*20 biji cili padi - rebus lembut
*1 biji bawang besar
* 6 ulas bawang putih
* 1 inci halia
Garam dan gula secukup rasa
2 batang serai -dititik/ketuk
2 keping asam gelugur/keping
Minyak untuk menumis

Kisar lumat *. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan serai. Tumis lagi seketika. Masukkan asam keping. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan seketika. Akhir sekali masukkan kepah dan gaul rata. Masak hingga kulit kepah terbuka.



No comments:

Post a Comment