ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Sunday, July 9, 2017
Nasi Tomato
Ceritera semalam. Jiran tempah untuk open house. Kelam kabut juga semalam sebab hubby bertugas sampai tengahari. Camna pun Alhamdulillah....siap tepat pada masanya. 100 paxs nasi tomato sampai ke destinasi...(taman sebelah jer).
NASI TOMATO @ ZLC
6 cawan beras - cuci dan toskan
1 biji tomato - cincang
4 biji tomato kisar
1 tin kecil tomato puree
2 sb minyak sapi
5 sb minyak
Garam secukup rasa
Air (untuk basmathi pusa cream dalam 6 1/2 cawan)
daun pandan disimpul
bahan tumis
3 ulas bawang putih - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
1 inci halia - kisar
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
1 sk serbuk ketumbar
1/4 sk serbuk lada hitam
1. Tumis rempah bahan tumis dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau.
2. Masukkan tomato kisar dan puree, garam, gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan dan masak biarkan sampai airnya kering. Kacau sesekali.
4. Apabila nasi telah kering, taburkan tomato cincang. Tutup periuk dan biarkan tanak sepenuhnya dalam 5 - 7 minit. Tutup api dan biarkan selamat 5 - 10 minit sebelum kareh rata.
5. Boleh dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun.
AYAM MASAK MERAH
Bahan A
1 1/2 ekor ayam - potong sederhana
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
2 sudu makan sos tomato
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Bahan B
15 tangkai cili kering Kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ kisar
3 tangkai daun kari
4 biji tomato ~ potong baji
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
Ayam cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak, jangan garing sangat. angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dikisar, daun kari hingga garing, pecah minyak dan harum. Masukkan sos dan kacau sebati.
Masukkan ayam, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai.
Resepi pecuk/jelatah
1 biji timun dipotong kecil
1 biji nenas dipotong kecil
1 biji bawah besar hiris
1 biji cili merah hiris
Cuka, gula dan garam secukup rasa
Satukan dan gaul rata.
No comments:
Post a Comment