ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Tuesday, July 11, 2017
Kari Udang Galah
Kari udang galah XXXXL. 2 ekor dah penuh satu pinggan. Kirim kat member balik Kuala Kangsar...hasil pancing...ada la 7 ekor jer saiz campur2+. Yg beso2 ni semuanya anak dah cop dulu...ummi dapat saiz XS jer....ayah dapat kepala jer...hahahha
Kari Udang Galah
http://www.zulfadreamland.blogspot.my
Bahan2
1 kg udang galah
3 sb rempah kari ikan + ayam
3 sb air asam jawa pekat
3 cwn santan pekat
5 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 tangkai daun kari
10 biji bendi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
---------
Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah kari dikisar halus hingga pecah minyak/ naik bau. (bwg n halia kalu nak hiris pun boleh).
Masukkan santan pekat yg pekat dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam, bendi dan air asam. Masakkan lebih kurang 3 minit.
Akhir sekali masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna dan merekot.
(udang jgn dimasak terlalu lama).
No comments:
Post a Comment