Pages

Wednesday, June 28, 2017

Lemang Periuk Kera



Dah lama terigin nak makan...sejak tengok dalam cerita upin dan ipin. Anak2 pun excited nak mencuba. Puasa aritu jiran oderkan....kumpul byk2 oder untuk delivary. Tapi rasanya agak mengecewakan...tawar dan tak rasa lemaknya.

Bila jiran bagitau dia order periuk kosong saya pun tumpang order sekali...2 set entah berapa periuk tak kira....kalau jadi niatnya nak bagi family lain rasa....lemang unik ni.

Anak-anak pun excited....tolong isi periuk dengan pulut....sampai selesai. Cepat sikit siap....ummi pun dah ngantuk sangat....set jer timer....terus naik tidur...tak tunggu masak...

Paginya bangun dah siap. Alhamdulillah....masak elok dengan cemerlang. Dapat la bawa untuk buah tangan mengunjung rumah adik beradik 1 syawal.


Lemang periuk kera

Periuk kera secukupnya - bersihan dan buang bibirnya. Toskan.

Pulut - basuh, rendam 2 jam dan toskan.
Santan sederhana pekat + garam secukup rasa

Isi priuk kera 3/4 penuh. Susun dalam loyang pengukus. Tuang santan hingga penuh. Kukus selama 20 - 30 minit atau hingga masak.

Hidangkan bersama rendang.


No comments:

Post a Comment