Pages

Tuesday, April 4, 2017

Blondies aka congo bar



Selesai membakar brownies semalam, saya teruskan niat nak buat blondies ni pulak. Bahan tak cukup, coklat chip cuma ada 100 gram jer tapi kalau hati kata mau, teruskan juga la niat ni. Kekacang saya campurkan macadamia, almond dan gajus....walnut ada tapi saja jer tukar selera. Blondies atau lebih dikenali dengan nama congo bar ni ala2 biskut lemau...heheheh. Sedap tau...cuba la kalau tak caya. 


Congo Bar
@ Zulfaza Loves Cooking

Bahan2

315 gm tepung gandum
21/2 sudu baking powder
1/2 sudu garam
150gm mentega
200gm gula perang (nak kurangkan kepada 180gm pun ok sebab choc chip tu manis kecuali guna bitter sweet atau semi sweet choc chip)
3 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
320gm choc chip
1 Cawan kacang walnut (apa2 kacang pun boleh)

Tak sempat sejuk dah potong....tak sabar-sabar nak makan sebab last buat dah dua tiga tahun juga rasanya....

Caranya

Ayak tepung,baking powder dan garam ketepikan
Pukul gula perang dan butter hingga kembang.
Tambahkan telur sebiji sebiji ke dlm mentega dan pukul lagi, masukkan esen vanilla, choc chip dan kacang gaul bersama.
Masukkan tepung kaup balikkan.
Guna loyang 10 X ×10 dan lapik ngan kertas minyak.
Bakar dlm 170`C selama 30 - 40 minit atau ikut oven masing2.


No comments:

Post a Comment