Pages

Thursday, March 30, 2017

Cucur badak


Takmo cerita banyak....jom buat.


Badak Berendam

2 cawan keledek yg telah direbus/kukus dan dilenyek
1 1/4 cawan tepung  (boleh kurangkan kepada 1 cawan untuk kuih yg lebih lembut tapi susah sedikit utk dibentuk sbb doh sedikit lembik) :+ 1 sk baking powder
Sedikit garam (kalau guna kaedah kukus, tapi kalau rebus boleh masukkan garam dalam air rebusan)
Sedikit air jika perlu

Satukan semua bahan kecuali air. Uli sebati hingga jadi doh yg lembut. Tambahkan air jika doh keras.

Ambil sedikit doh dan leperkan dan letak sedikit inti kelapa pedas. Tutup doh, bulatkan kemudian tekan supaya jadi sedikit leper. Buat hingga selesai. Goreng dengan api sederhana hingga masak dan keperangan. Angkat dan toskan.


Inti kelapa pedas

1 biji kelapa muda parut
3 sb cili kering kisar (nak lebihkan cili pun boleh)
2 batang serai - hiris
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang puth
100 gm udang kering
1 sb jintan manis
Garam dan gula secukup rasa
4 sb minyak masak
1/2 cawan air

Kisar udang kering, bawang merah, bawang putih, halia, serai dengan 1/2 cawan air. Satukan semua bahan dan masak inti hingga pecah minyak. Kacau selalu supaya tak hangit

****inti ni biasanya rasa pedas2 manis.


No comments:

Post a Comment