Pages

Thursday, February 9, 2017

Kerang Tumis Berlada


Ni masakan hubby akak. Sedap....anak2 pun uka sangat....maklumla dah lama juga tak makan lauk kerang. Kerang sekarang mahal sangat...kecik2 pulak tu. Balik kebun weekend lepas singgah jeti, ada pulak jual kerang rm6 skg. Dah lama sangat tak makan jadi beli la 2 kg...kecik2 jer......anak dara sunti lagi dah kena tangkap. Tapi anak2 suka makan yang kecik...kalau yang besar tu diorg geli pulak nanti.


Kerang tumis berlada

Sekilo kerang bersihkan
5 biji bawang merah kisar/tumbuk halus
5 ulas bawang putih kisar/tumbuk halus
1 inci halia kisar/tumbuk halus
2 batang serai diketuk
2 helai daun kunyit dicarik kecil (optional)
5 sb cili kisar (cili kering yg telah direbus dan dikisar halus)
3 sb air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
---------

Tumis bawang merah, putih dan halia kisar hingga naik bau dan masukkan cili. Tumis hingga terbit minyak.
Masukkan serai, air asam, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
Masukkan kerang dan gaul rata. Masukkan sedikit air. Biarkan seketika. Masukkan daun kunyit dan kacau sekejap sebelum tutup api.
Dah siap.....


No comments:

Post a Comment