Pages

Friday, January 27, 2017

Cekodok Pisang Lemak Manis


Minum petang time sejuk2. Balik keja rasa lapar sangat. Tengok pisang lemak manis masak dah hitam2. Sebelum rosak lebih baik dibuat sesuatu. Hari minggu aritu dah buatkan kek, jadi kali ni buat cucur la pulak.


Cucur aka cekodok aka jemput pisang @ ZLC

2 cawan pisang lenyek (@ kisar)
Sedikit air
3 cawan tepung gandum
1/2 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Gula secukup rasa
Sedikit garam

Kisar pisang, garam dan gula dengan air hingga hancur. Tuang dalam mangkuk. Masukkan tepung dan baking soda sedikit demi sedikit sambil adun rata. Adunan mesti tidak terlalu cair. Senang dijemput dengan tangan.

Panaskan minyak. Jemputkan adunan ke dalam minyak panas. Terbalikkan adunan supaya masak dan garingnya rata. Setelah keperangan, angkat dan toskan. Guna api sederhana untuk memasak. Cucuk la kat lidi sate nak bagi nampak macam best jer.

No comments:

Post a Comment