Pages

Saturday, November 5, 2016

Roti jala


Sarapan pagi dan bekal kami hari apa aritu. Makan dengan kari ikan barracuda hadiah dari jiran yang bapanya pergi memancing. Sedapnya...ikan fresh dari laut.

Anak2 suka kalau roti jala ni di makan dengan kuah lolian (durian)...tapi apakan daya, tahun ni stok durian ummi tak banyak macam musim yang lepas. Stok frozen ummi yang tak seberapa tu pun anak2 dah makan...kannnn. Jadi mana ada lolian lagi nak buat kuah.  Sudahnya anak2 ummi makan gitu ajer.


Roti jala  @ ZLC

1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan susu segar/santan/air/kombinasi
1 biji telur
1 sb minyak
Garam
Pewarna makanan/serbuk kunyit (optional)

Kisar semua bahan kecuali pewarna makanan hingga sebati. Tuang dalam acuan roti jala.

Griskan nonstick pan yg telah dipanaskan di atas api sederhana kecil.

Jalakan adunan.

Angkat dan letakkan di atas tray atau pinggan untuk menggulung. Gulung roti.....

No comments:

Post a Comment