Pages

Saturday, November 19, 2016

Kuih Bom Keledek


Kuih traditional juga nih. Tapi asalketurunannya saya tak pasti. Kat kampung dulu femes la.....yg daripada tepung pulut tu bila dah duduk kat selangor ni baru kenal dan rasa.

Kuih ni pun saya buat frozen. Mudah pagi2 tinggal nak goreng jer.


KUIH  BOM KELEDEK

Bahan kulit:

1 kg keledek/kentang ~ saya potong dan kukus hingga empuk - boleh juga rebus
1 cawan tepung gandum
gula (kalau guna kentang) dan garam secukupnya

Inti kelapa secukupnya

Caranya:

1.  Kentang (boleh ganti dengan keledek ) yang telah dikukus dibuang kulitnya, tambah garam dan gula secukup rasa dan lenyek hingga halus.
2. Dah suam, tambahkan tepung.  Uli sebati.
3. Ambil sedikit adunan, leperkan dan masukkan inti. Tutup inti dan bulatkan.  Kemudian golekkan ke atas bijan. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak, ambil kuih dan goreng dengan api sederhana besar hingga garing dan keemasan.

UNTUK INTINYA:

1/2 biji kelapa parut
120 gm gula
120 gm gula merah
1 helai daun pandan
Sedikit air
 1 sk penuh tepung jagng + 2 sb air

 CARA MEMASAK:

1. Untuk intinya, masak ke semua kecuali tepung bahan inti hingga pekat. Masukkan tepung jagung yg telah dibancuh dengan air. Gaul rata. Dn.masak hingga inti berkilat.


No comments:

Post a Comment